Kezdőlap
Kapcsolatfelvétel
Oldaltérkép
Könyvtárunkról
Hírek, Újdonságok
Katalógus
Elérhetőségünk
Szolgáltatásaink
Kép és videó galéria
Olvasói fórum
Tudásexpó-Expressz
Kapcsolatfelvétel
Nyitvatartás
Szombathelyi SIKER Könyvtár
2023. június. 11.
Névnap: Barnabás


Hírlevél
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Szavazás
Meg van elégedve rendezvényeinkkel?
Igen
Általában igen
Egyáltalán nem
www.ysolutions.hu
www.nfu.hu
A honlap a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0031 azonosító számú pályázat támogatásával valósult meg.

Történet

Könyvtárunk 1958 óta működik különböző helyeken, formában és különböző neveken. Nagy utat tett meg ettől kezdve, amíg elérte a jelenlegi arculatát és nevét. Ma már alapítványi formában működik: Szombathelyi Siker Könyvtár néven, vagy ahogy általában ismerik: a Siker Könyvtár.


Az intézmény jogelődje 1958. március 31-én alakult meg Szakszervezetek Megyei Tanácsa Központi Könyvtára elnevezéssel, a szombathelyi szakszervezeti székházban, a Széchenyi utca 4-6. számú épületben kezdte meg működését. A Szakszervezetek Országos Tanácsa hozta létre. Ekkor még kizárólag a munkahelyi könyvtárak ellátása volt a feladata. Vas megye több mint 100 munkahelyén működtetett kisebb, nagyobb letéti könyvtárat. Azóta megszűnt, de akkor jelentős és sikeres gyárak, üzemek mindegyike tartott fenn könyvtárat, önálló helyiséggel és könyvtárossal.

A rendszerváltást követően megszűnt a Szakszervezetek Országos Tanácsa és a szakszervezeti művelődési intézmények helyzete, így a könyvtáré is bizonytalanná vált. Ekkor hozták létre a fenntartó nélkül maradt könyvtárak, művelődési házak és művészeti együttesek azt az országos hatókörű egyesületet, amely megalapította és tovább működtette az intézményeket.

A Szakszervezeti és Munkahelyi Művelődési Intézmények Egyesülete 1990 – ben alakult meg, 2000-ben megváltoztatta a nevét: Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) lett. (www.temie.hu) Könyvtárunk a kezdetektől tagja az egyesületnek, amelyen keresztül részesül az állami támogatásból, amelyet évről-évre az Országgyűlés határoz meg és pályázat útján a TEMI szakmai kollégiuma oszt szét. A kialakult új helyzet új feladatot hozott: 1991-ben az eddig zárt könyvtár Siker Könyvtár fantázianévvel megnyílt a városi közönség részére.


Az 1997-es év fordulatot jelentett a könyvtár életében, a szakszervezeti székházat értékesítették és az intézmény bérleti szerződését felmondták. Új helyet kellett tehát keresni. Az elhelyezést Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata segítette, az Ady tér 40-ben ajánlott fel egy 240 m2-es, teljes felújításra szoruló épületrészt. A helyiségeket az Önkormányzat és támogatók segítségével sikerült felújítani.[ujoldal]Az átköltözés 1998. március 13-án befejeződött és március 23-án ismét megnyílhatott a könyvtár a közönség részére. Még ugyanebben az évben elnevezése is megváltozott: Szombathelyi Siker Könyvtár nevet kapta. 2003. szeptember 1-óta a könyvtár alapítványi formában működik, alapítója a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete.Az intézmény nyilvános könyvtár, szerepel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nyilvános könyvtári jegyzékén. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázati támogatásának eredményeként a könyvtár 2004-óta eMagyarország pontként működik, nyitva tartási idejében bárki használhatja a számítógépeket.


SZOMBATHELYI SIKER KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY
E-mail: siker@vk-szombathely2.bibl.hu
 
 
 
Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Ajánlás e-mailben | Szerzői jogok
Copyright © 2006-2011. SZOMBATHELYI SIKER Könyvtár. All rights reserved.